Zakłady Naukowe WIHE

Samodzielna Pracownia Higieny Żywienia i Żywności

Kierownik Pracowni: dr Roman Łakomy


Działalność


Pracownia dysponuje nowoczesną bazą laboratoryjną oraz kadrą naukową i techniczną o wysokich kwalifikacjach i prowadzi badania naukowe w zakresie:


Pracownia Badania Żywności i Fizjologii Żywienia

  • pomiaru wartości wydatku energetycznego na stanowiskach pracy
  • oceny uciążliwości służby i pracy
  • określania dobowego bilansu energetycznego
  • badań potrzeb energetycznych i żywieniowych z uwzględnieniem specyfiki i charakteru wykonywanej pracy
  • antropometrycznej oceny stanu odżywienia
  • laboratoryjnych badań wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i całodziennych racji żywnościowych
  • oceny prawidłowości planowania i realizacji wyżywienia

Pracownia Higieny

  • opracowywania nieswoistych metod wykrywania potencjalnych środków broni biologicznej
  • badania wpływu środków pozoracji pola walki na zdrowie żołnierza
  • opracowywania metod zapobiegania grzybicy i innym chorobom skóry stóp
  • opracowywania metod badania wody w warunkach polowych
  • badania zanieczyszczeń gleby metalami ciężkimi w miejscach ćwiczeń wojsk
  • opracowywania higienicznych i ergonomicznych wymogów bytowania w schronach w sytuacjach zagrożenia bronią masowego rażenia, katastrofą przemysłową lub ekologiczną

Pracownia Higieny Żywności i Żywienia prowadzi szkolenia w zakresie:

  • żywieniowej profilaktyki chorób związanych z żywnością i żywieniem
  • planowania prawidłowego i racjonalnego żywienia
  • higieny żywności i żywienia
  • bioterroryzmu żywnościowego
  • specjalizacji wojskowych z zakresu higieny i epidemiologii